2010. június 9., szerda

"VB 2010 - NYITÁNY"


Az ország lassan rápörög a vébére. A visszaszámlálás megkezdődött: június 12-én, szombaton (néhány óra múlva) a "Tigrisek", a "Teguk harcosok" (avagy a dél-koreai zászló harcosai) Herkules ivadékaival vívják első meccsüket a dél-afrikai vébén. (Győzünk, semmi kétség! A görög héroszok a múlt, a tigrisek a jelen és a jövő! Például meglepődtem, hogy a kapuban nem Nikopolidisz kezd, aki az utóbbi 60-65 évben megbízhatóan védte a hellének hálóját! Csak nem visszavonult?!) Érdekes, egyébként, ez a párosítás: két olyan csapat találkozik, melyekről nem mondható, hogy lángbetűkkel írták volna föl a nevüket az égre, hogy azokat onnan soha letörölni ne lehessen, ám mindkét csapat alkotott már valami emlékezeteset! No, nem mostanában, hanem éppen két világversennyel ezelőtt. A tigrisek 2002-ben, máig heves vitákat kiváltó körülmények között lettek negyedikek a japánokkal közösen rendezett tornán. Olasz és spanyol szurkolók még ma is oda-odanyúlnak az oxigénpalackhoz egy slukkért, vagy éppen reszkető kezekkel bontogatják a Xanaxot, ha Dél-Korea megemlítődik, arról nem is beszélve, hogy a kérdéses meccsek játékvezetőit annyiszor szúrták át vudu tűkkel, hogy abból kijönne egy komolyabb sárközi hímzés. (Ha valakit érdekel egy súlyosan elfogult, azaz anti-koreai videó az eseményekről, itt megnézheti: http://www.youtube.com/watch?v=ddUKHMLAckE)
A görögök meg 2004-ben nyertek EB-t úgy, hogy a torna előtt 100:1-re adták a görög győzelmet. A szép futball kedvelői keseregtek, a többiek meg azt mondták: aki több gólt rúg, és kevesebbet kap ...
Mindkét csapatnak megvan tehát az oka az alázatra. Kifutott egy jobb eredmény, de itt az idő, hogy bizonyítsanak! Koreában nagyjából ennek megfelelően alakul a hangulat: folyamatos volt a tudósítás a nemzeti csapat fölkészüléséről, de nem volt semmi extremitás. Elmondták, kinek hány gólt rúgtak a fiúk, ki marad ki a keretből, s ki utazik, de semmi különös.
Kábé két hete látom, hogy rámozdultunk: a boltokban, persze, már régóta árulják a szurkolói relikviákat, ám az igazi őrület csak nemrég kezdődött. Popsztárok, tévés személyiségek vetették be magukat, ám nem csak ők: először az tűnt föl, hogy a Korea Exchange Bank-ben vörös mezes, szurkolói sálas, kis ördögszarvakat viselő nénik és bácsik fogadták az ügyfeleket. Abban az országban, ahol még hegeszteni is öltönyben szoktak, ez egy csöppet meglepő volt. Aztán elárasztották a bevásárló központokat és azok környékét a képek, installációk, focilabdák, egyebek, megjelentek az utcákon az óriásplakátok, a tévében a reklámok, s minden, ami kell a hírveréshez. A lent látható képek például az itt Homeplus-ként ismert Tesco előtt készültek.

Közben egyébként a csapat felől szerény, de önbizalommal teli nyilatkozatok jöttek. A
legnagyobb király, természetesen Pák Dzsi Szang:
leginkább az ő fotóival van tele az ország. A másik nagy áruházlánc egyik üzletében, az E-Martban láttam ezt az installációt, amelyen Dick Advocaatnak, az előző vébén közreműködő holland kapitánynak ígérik meg a vörösök a meg nem alkuvó harcosságot.

Közben nem csak a játékosok, no meg a hype-ot meglovagolni kívánó kisebb-nagyobb cégek készülődnek, hanem a szurkolók is. A magukat Vörös Ördögöknek hívó szurkolói csoport elképesztően szervezett: az ország számos pontján hoztak létre utcai szurkolói pontokat. Buszánban és Dzsedzsun például stadionokban fogják buzdítani a kedvenceket. Az utcai szurkolás a 2002-es vébén jött divatba: azóta minden koreai
vébémeccs idején ellepik a vörösök a szöuli városháza előtti füves területet, ahol aztán a meccs idejére valóban elszabadul a pokol! De nem csak itt lehet szurkolni: nagy tömeg gyűlik össze a város déli részén, a COEX-nél is, de fogadok, hogy zsúfolásig megtelnek majd a város kedvelt szórakozónegyedeinek (Hongde, Sincson, Gángnám , Dzsongno, Mjangdong stb.) kocsmái, bárjai, különböző rendű és rangú vendéglátó egységei. A szórakozóhelyek többsége ingyen italos/ételes akciókkal csábítja a szurkolókat, de a nagy multiplex mozik is kinyitnak, ott is lehet drukkolni! Ma valószínűleg ezek a fedett helyek lesznek népszerűbbek, mert szinte egész nap zuhogott az eső és kellemetlen szél is fúj. Bár a vérszurkolókat ez sem ijeszti el: a szodzsu+sör-meghajtású "vérvörösök" már napközben kimentek a város központjában lévő térre, s esőkabátban várják az esti kezdést. Szerintem addig sem unatkoznak: http://sports.news.naver.com/wc2010/albumRead.nhn?seqNo=19040&order=0
Egészen friss fejlemény: az előbb járt itt egy tanítványom, aki hozott 12 darab fánkot a Krispy Kreme-ből (a legnagyobb királyság fánk kategóriában!), meg egy ajándék perselyt, amely (természetesen) labdát formáz, s a következő föliratok díszítik: "Korea Fighting!", "Valósítsd meg az álmodat 2010-ben", "Légy hős" valamint "Hajrá, Bajnok".

Nos, fél kilenckor elkezdődik a harc!