2010. október 9., szombat

"MAGYAR HŰTŐ KOREÁBAN 2"

Továbbra is az európaiság jegyében, van joghurt. Sima, egyszerű ... Az ember eleinte bedől a "plain" föliratú, ízesítetlennek tűnő termékeknek, aztán rájön: Koreában ez az egyetlen, nem édesített, nem ízesített joghurt. Ha valaki tud másról, kérem szóljon, mert olykor az E-Martban sincs az alábbi fajta, s akkor aztán zuhan a kedv! Egyébként, fölirata szerint dán a cucc:



Reggel valami olyasmivel kelek, aminek természetével teljesen tisztában nem vagyok. Ivójoghurtszerűség, de erős a gyanú, hogy szójából készül. Mindenesetre finom, és van egy ilyen egészséges fílingje, amikor reggel három kis ampullát leküld az ember a tea előtt.


Van aztán a durva vonal: műsonka, igazi sonka, meg az elmaradhatatlan Spam.




Iszik az ember paradicsomlevet meg valamiféle zöldszilvalevet is, ami jó az emésztésnek, állítólag.



No, de most már tényleg ráhagyom, majd folytatom legközelebb! 



"MAGYAR HŰTŐ KOREÁBAN"

Kb. egy héttel ezelőtt czelfrida közkinccsé tette egy norvégiai (szándékosan írom így, mert bár czelfrida magát csaknem norvégnak érzi, én tudom: magyar ő, Norvégiában!) hűtő tartalmának egy részét. Itt: http://egysimaegyfjorditott.blogspot.com/2010/10/egy-sima-huto.html. Ennek nagyon megörültem, mert mégiscsak jó tudni, mit tesz az arcába egy magyar-norvég Északon, meg hát az ötletnek is, hogy akkor ki-ki a maga expatrióta hűtőjét közszemlére teheti, amolyan okulásképpen. Eddig nem jött össze a fényképezés meg az írás, de ma nekiálltam, hát itt az első fölvonás.
Itt van, elsőnek, a hűtő maga:


Ebben aztán a következő dolgok találhatók. Kezdjük a fagyasztóval, mert ott most nem sok minden akad. Vannak a halszeletek,



meg a mira által olyannyira preferált mándu, ami amolyan tésztába csomagolt hús-zöldség keverék, esetleg kimcsi vagy tészta megest. Vagy kifőzi az ember, vagy kisüti, melyiket hogy ajánlják. A mándut eszi az ember magában, de adják levesben is, meg egyéb ételek mellé, körítésnek. Ez itt épp csápcse-mándu, azaz üvegtésztás, szójaszószos, zöldséges töltelékkel ellátott gombócka.


Most, hogy lefényképeztem, rájöttem: sokkal európaibb ez a hűtő, mint mira érkezése előtt! Mert van itt

majonéz,


mézes mustár,


tej,

vaj,


krémsajt,


és gyümölcsjoghurt is!


Van, persze, szójapaszta is, meg


szójapasztával kevert paprikaszósz is! Mindkettő isteni, a maga módján!


Nem hiányozhat a zúzott fokhagyma sem, amiből jut a


kimcsibe is! A világos anyag kínai kelből, zöldségekkel erjesztett kimcsi, a másik ugyanez, méregerős paprikával, rákszósszal megküldött változat.


Kétféle sör van itthon: ez nekem, a Hite márkacsalád legújabb terméke. Pont ugyanolyan, mint a többi, de nekem bejött a dizájn.


Ez meg mirának, aki, asszem, titkon még dönt bele mézet is. Szerintem a citromos sör a gyümölcsteákkal, a mézes mustárral, a ketchuppal, a citrompótlóval stb. a civilizáció zsákutcáját jelenti, mindazonáltal a hűtőben elfér.

Egyelőre ennyi, majd jön a folytatás!