2010. október 24., vasárnap

"CUCKOO"

Nem kétséges: a "kuku" az ember legjobb barátja! Nem, barátaim, nem bolondultam meg itt a távolban - illetve, lehet, hogy igen, de ez még nem annak a jele. S nem is úgy áll a helyzet, hogy, mondjuk, a közelmúlt kutyás témája figyelt volna be finoman, egy tévesztés formájában. A Freud és Lacan emlőin nevelkedett, pszichoanalitikus érdeklődésű barátaim is kiengedhetnek: nem valamiféle, traumáról árulkodó nyelvbotlás a fönti kijelentés. Nem, én valóban ezt akartam mondani: a "kuku" az ember legjobb barátja! Mert hát hányszor turkáljuk némi undorral a menzán, céges étkezdében, sőt, sokszor éttermekben is a ragacsos, túlfőzött, szétesett rizst?! Vagy hányszor szentségelünk a fogak alatt keményen roppanó, főtlen rizsszemeket rágcsálva?! Hányszor hallottam tulajdon édesanyámtól vasárnapi ebédek közben: "Hát, a rizs nem az igazi!", pedig ő aztán remek szakács! Mert, valljuk be, akár kuktában készítjük nagy műgonddal, akár hagyományos lábasban pároljuk - a rizst könnyű elrontani. Nem pirítjuk meg eléggé vagy éppen odakap, kevés lesz a hozzáöntött víz vagy egy kicsit megszalad, és van amikor párolás közben jövünk rá, hogy kevés a víz, s rátöltünk ... Veszett fejsze nyele, az eredmény pedig a legtöbb esetben vállalhatatlan.
Itt viszont még sohasem ettem elgyakott rizst, akárhová mentem, s higgyetek nekem: magam sem szúrtam el egyszer sem! Mert itt van velem a "kuku", az ember legjobb barátja! Itt az ideje, hogy pontosabban is bemutassam ezt a roppant fontos és barátságos szerkezetet! Nos, ez itt a "kuku", más néven "Cuckoo":


Ez a miénk, ott lapul a konyhában: a lakás tartozékaként jött, újonnan. Gondolom, egyszerre vehetett az egyetem vagy százat, mert minden külföldi tanárnak ugyanilyen van. Szóval, a rizsfőző, AZ az ember legjobb barátja! Mert ezzel nem lehet elrontani a rizst! babarumnál is olvashattok erről, igaz, az ő kezdeti tapasztalatai nem látszanak alátámasztani az enyémeket. De abban mindenképpen egyetértünk: koreai háztartás nem létezhet "kuku" nélkül!
A miénk fapados verzió, az egyik legolcsóbb változat, mégis mindent tud, amire szükség van! Programozható, mert a különféle rizsfajtákat más-más idő alatt lehet elkészíteni, ám amikor megkérdeztem a tanítványaimtól: mire való a sok gomb, csak somolyogtak, és azt mondták, csak kettőt kell belőle használni! Az egyikkel kell bekapcsolni, aztán, amikor kész a rizs, a másikkal ki. A többi csak huncutság, amolyan parasztvakítás! És tényleg így használjuk: egy rész megmosott rizshez másfél rész víz jár, aztán az egyik gomb, kb. 20 perc múlva meg a másik, oszt annyi ...!
Fölnyitott állapotban így néz ki:


A belseje meg egy kivehető, teflon bevonatú lábaska:


Nos, nem egy atomóra, de könnyen tisztítható, és ami a legfontosabb: tényleg hibátlanul lehet vele rizst főzni! Az igazsághoz azért az is hozzátartozik: amit otthon rizs gyanánt megvásárolunk és elkészítünk, köszönő viszonyban sincs az ittenivel! Az otthoni rizs nagyobbik részét haladéktalanul kidobnák itt, vagy legföljebb az állatoknak vetnék. Keleten jön rá az ember, hogy a mindenféle fűszer és só nélkül készült rizsnek VAN ÍZE!
Persze, "kuku" is van egy púpú, két púpú, sőt több! Itt van például egy kis összeállítás az egyik áruház minap fényképezett fölhozataláról:


Az árak kb. 60.000 vonnál kezdődnek, a fölső határ meg kb. az 500.000. Én, persze, az itteni Tesco-ban jártam - könnyen lehet, hogy a "kukuk Rolexe" ennél is drágább!
A mai világban hozzászokhattunk: mindennek van konkurenciája, még az ember legjobb barátjának, a "kuku"-nak is! Ez a termék, itt, ni, például erősen nyomul:


Ez a koreai gyorsrizs: két perc a mikróban kicsit megnyitott takarófóliával, s már kész is! Meglehet, a "kuku" az ember legjobb barátja, viszont az ember legállandóbb, legmélyebbre ivódott tulajdonsága minden kétséget kizáróan ... a lustaság!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon széép kukutok van!:)Lázba nem hoz a dolog,mert én finoman szólva nem kedvelem a rizst.:)Azt csodálkozva olvasom, hogy a rizsnek van íze,ez olyan hihetetlen számomra...hmmm lehet hogy Koreába kell elmennem, hogy megszeressem ezeket a fehér bigyókat?:)Na majd eldől!Eddig nem voltam túl lelkes, de azt hiszem, mostmár kíváncsi lettem a koreai rizsre!
Mariann

SK írta...

Meg fogsz lepődni! Én mindig jóban voltam a rizzsel, de itt különösen rákaptam! Gyakorlatilag nem eszem kenyeret, és krumplit is nagyon ritkán. A tészta azért megy ...! :-)

Pazdottir írta...

juj, ilyet keresek honapok ota! Multkor sushi-partyt szerveztem a barataimnak (hazilag keszitett persze), de a rizst ugy elrontottam, hogy kenytelenek voltunk a b-terves magyar kolbasszal es francia sajttal beerni:D

Admin írta...

Egy ilyennek nagyon tudnék örülni idehaza! Köret- és rizsfan vagyok, s egy efféle szerkezet végre fölváltaná Ben bácsikám 10 perc alatt elkészülő termékeit!
De félek, nem kell lázas hévvel elkezdenem spórolni attól tartva, hogy a Media Markt-ot elárasztja a kukuk mindent lehengerlő, változatos, hömpölygő áradata.:(

SK írta...

@Pazdottir: A jó dolgok ilyenek: alapjában véve egyszerűek, mint egy faék, de amire valók, jól csinálják! Nálatok nem lehet ilyet kapni?! Mondanám, hogy küldök, de elég vaskos darabok ...
@simemona: A Media Markt nem valószínű, hogy fölteszi a polcokra, bár ha a bevándorlási mutatókat nézzük, előbb-utóbb meg fogja érni nekik is ... :-) Addig meg valami kínai piac környékén kellene körülnézni! Nekik tutira van!

Admin írta...

Holnap úgyis lesz egy túrám egy közeli kínai piacra, és a tanácsodon fölbátorodva,lehet, rá is kérdezek imitt-amott, hogy nem tudnak-e szerezni egy rizsfőző masinát!