2010. november 15., hétfő

"AZ ŐSZ SZÍNEI A KAMPUSZON"

Silány képek, tudom, de talán visszaadnak valamit az itteni őszből:











Az hogy van, hogy ugyanazon a juharfán vannak sárga és mélyvörös levelek is?!

5 megjegyzés:

smartegg írta...

Így van ez:
"Ősszel a hegyi juhar levelei sárgásra színeződnek. Amint a levélzöldet alkotó klorofil elbomlik (mivel a fának szüksége van a benne található foszfátra és káliumra, hogy a következő év tavaszán ismét kihajthasson, ezért tárolja ezt az anyagot a törzsében), ezért aztán a rőt-vörös karotin és különösen a sárga xantofil marad vissza a levelekben. Ezek az anyagok nyáron is megtalálhatók ugyan a levelekben, ám az élénkebb zöld szín elnyomja őket. A rőt-vörös őszi lombszíneződés ellenben akkor áll elő, amikor a napfényes időben képződött cukor a hidegebb éjszakákon már nem képes az edénynyalábokon át a törzsbe jutni vagy akár ennél is tovább, a gyökérbe, hanem antociánná alakul át, ami aztán a savas sejtállományban rőt-vörös színné változik." (idézet innen: http://www.grube.hu/ev-faja/ev-faja-2009/)
Ezt most olvastam ezen az erdészeti oldalon. Azt viszont nem állítom, hogy akkor így minden világos. :-)

mariann írta...

Szerintem a fa tudta, hogy egy lelkes magyar egyetemi tanár éppen arra fog járni, hogy képeket készítsen a blogjának, amit nagyon sokan olvasnak, mert nagyon jóóó:), ezért úgy döntött, hogy valami pofásabb őszi ruhát fog magára ölteni, mert megérdemli ez a lekes egyetemi tanár, hogy valami különlegeset kapjon lencsevégre, amit persze majd felrakhat a blogjába az olvasók nagy-nagy örömére!:)

SK írta...

@smartegg: Hú, ez nagyon tudós! Köszi! Ha hideg van, sárga lesz, ha még hidegebb, piros - ha jól értem. Egy fán, gondolom, vagy úgy lehet, hogy nem egyenletesen vándorol a cucc "az edénynyalábokon át" (ezt imádom, ez nagyon tuti!), vagy nem egyformán érzékeli a hideget. Nekem pl. a lábam szokott durván fázni: ha juhar lennék, piros volna, a hátam meg sárga.
@mariann: Szerintem ezek mindig így csinálják! Tavaly voltunk a Szarák hegynél - nem voltunk bejelentve -, és mégis tele volt vérvörös és bíbor juharfákkal!

SK írta...

Szarákszán tavaly: http://picasaweb.google.com/106391897651539294490/DropBox?authkey=Gv1sRgCPfPi8rhp8KKTw#

smartegg írta...

A füled meg zöld. Csinos leszel. :-)
De marha érdekes ez a fa különben, a lábfázáshoz is találtam valamit! A következőt írja szerzőnk a nép gyógyászattal foglalkozó részben: "Hildegard von Bingen a XII. században így ír: Aki olyan főzetben fürdik meg, amelybe a juhar levelét belefőzték, számíthat rá, hogy a láza csillapodik, persze feltéve, hogy e mellett még juharsziruppal elegyített bort is iszik hozzá. A felmelegített juhar fája megelőzi a köszvényt, véli mellékesen. Ez pedig nem elképzelhetetlen: A juhar fája, különösen a korai juharé, jobban tartja a testmeleget, mint a többi fa. Ismétcsak eggyel több ok arra, miért is használatos szerszámnyélként."
Látod, kéne egy ilyen csizma neked! Egy juharcsizma, pamutzoknival. :-)))