2010. december 26., vasárnap

"KARÁCSONY NAPJA"

Olyan lesz ez lassan, mint egy elgyakott gasztroblog, de az vesse rám az első követ, aki az évnek ebben az időszakában nem gondol többet a gyomrával, mint rendesen!
Tegnap halas nap volt - már csak a hagyomány okán is -, ma viszont össze-vissza nap támadt. Részben a gusztus, részben a megszokás miatt. A gusztus miatt keletkezett egy mustáros-fokhagymás-fehérborsos marhaszték.


A hagyományok mián meg töltött káposzta, aminek azért - valljuk meg - csak nyomokban van köze az otthonihoz. Nem kaphatni savanyú káposztát, ugyebár, nincs rendes füstölt szalonna, hogy "megbolondítsa". A többiről ne is essék szó ... 
Ebből indultam ki:
Savanyított kínai kel. Jó, jó, de nem az igazi ...



A stációk.
A vége - hiába is hazudnék - elfogadható lett! No, nem egy rendes, hordós káposztából főzött, igazi töltött káposzta, de élvezhető étel, ha nem kapna Michelin csillagot, akkor is.

8 megjegyzés:

Cs.Sanyi írta...

Boldog Karácsonyt a föld másik végéből Londonból! :) és jó étvágyat! Sanyi

SK írta...

Köszi! Neked is! Te nagyon jó kaják közelében vagy, s főznöd sem kell, ha jól értem. Hajrá! Két mosogatás közben csak odajutsz egy jó kis marhasülthöz!

Admin írta...

Ezek baromi jól festenek! Jó étvágyat, és kellemes, boldog karácsonyt kívánok!:)

Anita írta...

Boldog karácsonyt! :)
A halas-rákos étek pedig remekül hangzik, alkalom adtán ki is próbálom.

mariann írta...

Nagyon jól néz ki!Fehér kenyér, ami nem édes és tejföl volt hozzá?Vagy az már túl sok lett volna a jóból?:)

SK írta...

@Admin: Köszi! Én meg remélem, hogy jól telt a karácsony, s esetleg került valahonnan torta is ... :-)
@Horváth: A halas-rákossal az a baj, hogy ha az ember földrajzilag nem jól szituált, nehéz jó alapanyaghoz jutni. Itt, persze, még a halaspult környékén is polippal mosnak föl (v.ö. mop), de mióta egyetlen tenger sem mossa kies hazánk egyetlen szögletét sem, otthon nehezebb dolga van az embernek az ilyen receptekkel. :-(
@mariann: A közepébe trafáltál! Az eddigi tapasztalatom alapján a nem édes fehér kenyérhez még leginkább a bagett áll a legközelebb, bár otthoni nézőpontból elég perverznek hangzik a "töltött káposzta bagettel". Ha a műhabról elfeledkezünk, akkor is! Viszont, képzeld, igazi tejfölt tehettem rá! A LotteMartban lehet kapni (szerintem csak ott) állati nagy kiszerelésben (970 gramm). Dán import, viszont igazi, jófajta tejföl. Ennek is megvan az a tulajdonsága, ami miatt voltaképp rémüldözni kellene: voltaképp nem tud megromlani, de a nagy kiszerelés miatt ez mégiscsak előnynek tudódik be. Az enyém pl. dec. 11-én "lejárt", de olyan mint új korában! :-)

Anita írta...

Ez így van,én azonban szerencsés vagyok. Nagypapám Svédországban lakik és kamionjai vannak, így csak megrendelem a finomságot és kimegyek érte az autópálya legközelebbi pihenőjéhez amikor mondják :)
(Ő ajánlotta fel, mert ott sokkal olcsóbb minden ilyesmi, bár igyekszem nem visszaélni a helyzettel)

SK írta...

@Horváth: Hú, azért ez nem semmi! Kamionnal hozatod a lazacot svédből?! :-) És miket szoktál készíteni/enni? Ha van valami jó ötleted, ami egyszerűen megcsinálható, ne habozz megírni!