2010. november 14., vasárnap

"ELSZABTÁK"

Hát, mit mondjak, ezt tényleg jól elszabták a derék koreaiak! Mármint az ausztrál miniszterelnöknő, Julia Gillard ruháját. Csak képletesen, persze, mert a szóban forgó ruha nem textilből készült, hanem festékből.
Történt ugyanis, hogy a november 11-12-én Szöulban megrendezett G 20-as csúcstalálkozó egybeesett a Szöul belvárosában minden évben megrendezett Lámpás Világfesztivállal. A Csangjecsan nevű, a belváros közepén átfolyó hangulatos kis patak partján, olykor a víz fölött, világító figurákat, lámpásokat állítanak föl ilyenkor, valahogy ilyenformán:






(Ezeket a képeket mira készítette tavaly.)

Nos, idén úgy gondolták a szöuli szervezők, hogy jópofa dolog lesz, ha a világító figurák mellett fölállítják a a G 20-as találkozón résztvevő országok vezetőinek életnagyságúnál is nagyobb figuráját, mégpedig úgy, hogy mindegyikük saját országuk jellegzetes népviseletében legyen látható, kezében az adott ország zászlajával. Csakhogy az ötlet megvalósításáért felelős városházi alkalmazott alighanem sokat hiányzott a föciórákról, mert neki mindegy volt, hogy Ausztrália vagy Ausztria, avagy Joey után szabadon: eh, krumpli, burgonya, nem mindegy ...!? Úgyhogy a miniszterelnök asszonyt fölöltöztették (értsd kifestették) piros szoknyába, dirndlibe, fehér blúzocskába, és a kezébe nyomtak egy ausztrál zászlót. El is álldogált a figura Lee Myung Bak, koreai elnök és Dimitrij Medvegyev, orosz kollégája között egy hétig, mígnem fölfigyelt a dologra előbb az ausztrál sajtó, majd tiltakozást nyújtott be a szöuli ausztrál nagykövetség is. "A miniszterelnök asszony úgy néz ki, mintha egy jódliversenyre nevezett volna be." - panaszolják az ausztrálok. "Olyan, mint egy fejőnő." - dúlnak-fúlnak. És tényleg, van benne valami:


A szöuli városvezetés kicsit ellentmondásosan reagált: mert egyrészt haladéktalanul átfestették a nőalak ruháját (amely így most fekete kosztümben feszít, aminek nyilván ugyanannyi köze van az ausztrál népviselethez, mint a dirndlinek), másrészt meg azt mondják (valljuk be, némi joggal!), nincs is igazán jellemző ausztrál népviselet. Jobb híján néztek valami csinos (sic!) ruhát, aztán "ráadták" a jóasszonyra, és sohasem gondolták volna, hogy ebből még baj lehet.
Abban mindenképpen igazuk van, hogy így is elég hülyén nézett volna ki Julia Gillard:




Egyébként, azt hiszem az ilyenre mondják manapság: EPIC FAIL.

8 megjegyzés:

czelfrida írta...

:) szerintem pedig úgy nézett volna ki a legjobban, maorinak. és akkor senki nem szólhatott volna egy szót se.

SK írta...

Ez igaz! :-) Egyébként elég bizarr az egész ötlet, de eljátszottam a gondolattal, hogy kis hazánk a gazdasági fölemelkedés útjára lép, s a következő G 20-on már számolni kell velünk ... vajon hogy öltöztetnék a magyar "babát"?!

Unknown írta...

LOL, ezen most nagyon röhögök:D

namhanman

SK írta...

@David: Neked nyilván meg is van képileg! Meg el is tudod képzelni, ahogy ebben a kultúrában egyszerre kapják le a 10 körméről a felelőst, ÉS csodálkoznak azon, hogy akkor ez meg hogy a vérbe' okozhat zavart ...?! A nő föl volt öltöztetve, nem?!

Admin írta...

Ekkora blamára - eddig azt hittem - egyedül az amcsik képesek! Erre meg kiderül, hogy Koreában is lankad néha a figyelem. Ejnye hát!:)
A magyar figurákat pedig el tudnám képzelni Túró Rudi, téliszalámi, illetve Unicum jelmezben. A hungaricumok jegyében. Esetleg, ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, még szürkemarha- és mangalica kosztümben is viríthatnának!

SK írta...

@simemona: A koreaiak nagyon igyekeznek jól szervezni, és általában össze is jön nekik, de mindig benne van a pakliban a csúfság! Tavaly az '56-os plakát utómunkálatait a hallgatók végezték - hogy, hogy nem, Nagy Imre és Maléter Pál neve és fényképe alá, Mansfeld Péter neve mellé odavarázsoltak egy nagy körgalléros, reneszánsz figurát.
Az ötleteket díjazom, de olyasmiben kellene gondolkodni, hogy miniszterelnök+népviselet ... pl. bő gatya, széles bőröv, karikás ostor, csizma.

SK írta...

Az ominózus plakát is ott van az albumban: http://picasaweb.google.com/106391897651539294490/DropBox?authkey=Gv1sRgCPfPi8rhp8KKTw#

Admin írta...

Igaz... Illetve, ha már politikusokról beszélünk, a disznó- és marhajelmez, bizonyos értelemben megállná a helyét!