2011. január 29., szombat

"RIZS"

A vészharangok halkan, finoman, valahol a távolban, de megszólaltak. Vagyis, szó sincs kétségbeesésről, ám a jelzés elgondolkodtató. 2010-ben jól kimutathatóan csökkent a dél-koreai lakosság rizsfogyasztása! Puff! Ha hozzávesszük, hogy ez az adat az 1963 óta vezetett statisztika legalacsonyabb mutatója, akkor látszik, hogy a csökkenésnek mégis csak van jelentősége. Pánikba esnie persze nem kell sem termelőnek, sem nagykereskedőnek, sem pedig dietetikusnak, mert csupán arról van szó, hogy az egy főre eső évi rizsfogyasztás a 2009-es 74 kilogrammról 72.8 kilóra csökkent. Csaknem 73 kiló rizs fejenként - azért az sem kevés! :-) Ennek a mennyiségnek a döntő részét a napi étkezések részeként (főtt rizsként) eszik meg, s csupán 1.4 kilogrammnyi rizst fogyaszt el minden koreai rizssütik, édességek, snack-ek formájában. Ez, a mintegy 73 kilogramm rizs nem kevesebb mint 20 kilóval elmarad a 2000-ben fogyasztott, 93.6 kilós átlagtól. Korea még ezzel az adattal is utcahosszal előzi a többi távol-keleti országot: Japánban 14.3 kilóval, Tajvanon pedig csaknem 25 kilóval esznek kevesebb rizst, mint a csendes hajnalok országában.
S hogy áll vajon kis hazánk? Nos, minden rendes magyar ember 6-7 kilogramm rizst fogyaszt évente, így mintegy 60-70 tonna fogy ebből a gabonaféléből.
Egyébként furcsa: a honi publikációkban azt olvasom, hogy a rizs a magyar fogyókúrázók trendi terméke, itt meg azt, hogy a koreaiak részben azért esznek kevesebb rizst, mert fogyni szeretnének ...


A koreai adatok a The Korea Times internetes kiadásának január 27-i számából valók.

6 megjegyzés:

Pepita Ofélia írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
SK írta...

@kisrekus: Azt azért ne feledjük, hogy az itteniek a rizst csipet só nélkül, csupán vízzel készítik - hogy a hamari király könyörögne a legkisebb lányának, hogy legott jöjjön vissza hozzá ... Talán nem annyira szomjasak, mint mi a jó vegetás, olajon pirított rizsünk után. Mindazonáltal iszik a lakosság, eliszogat akár hajnalig is, ha az alkalom úgy hozza, s ha sokat nem is fogyaszt, attól is szépen be tud állni, mint a körút. Na, akkor majd megpróbálok ráközelíteni erre is - tematikusan.

Vándormadár írta...

A rizs inkább egészséges :D, főleg így, ahogy csinálják. Akárcsak a többi kaja. Én totál hozzászoktam, de tréfából úgy szoktam célozni szüleimnek a nyári hazautamra: "Nyáron kis időre felfüggesztem a rizsdiétát (vagy ázsiai diétát)".
Amúgy a másik ok, hogy kevesebb rizst fogyasztanak: a gyorskaják! -legalábbis én véleményem szerint! :D

SK írta...

@Évi: Egyetértek! Ez a sima főtt rizs egészséges lehet! És finom! Nagyon szeretem! Egy-egy komolyabb evésnél mindig kell még kérnem egy plusz adagot. És így, minden nélkül lehet érezni, hogy van íze!
Otthon, persze, én is másképpen eszem. :-)
A gyorskajával is egyetértek: különösen a fiatalok nagyon szívesen nyomulnak a különböző láncokban!

mogulka írta...

Igen, igen a rizs egészséges, de nem mindig diétás, ez a szép fehér pl. ne mindig az, mert finomított és így magas a glikémiás indexe.
De más oka is lehet a visszaesésnek Ázsiában a rizsfogyasztás alacsony presztízsű, a vietnámi barátnőm a magyar vagy a német szusit csak "cheap-one"-nak emlegeti, mert sok benne a rizs szerinte. állítólag az a jó szusi, amikor a hal alól nem látszik ki a rizs és ezt az arányt kell követnik egyéb fogásoknál is az úriasabb étkezéseknél. Magyarán a rizs olyan, mint nálunk a paprikás krumpli, mindenki szereti, de senki sem dicsekszik a folyosón a Huffnágel néninek, hogy az volt ebédre.
A másik ok az ár, vagyis az, hogy nehéz és rosszul gépesített a termelés, nem is beszélve arról, hogy nagy a vízigénye, így ki van szolgáltatva az időjárásnak. Állítólag kegyetlen napi 12 órákat görnyedni a rizsföldeken.
Plusz adalék, hogy a WHO szerint, ha Ázsiában és Afrikában áttérnének a tradicionális rizstermesztésről egyszerűbb gabonára pl. búzára és ha a tehenet egyes országokban nemcsak szentnek tisztelnék, hanem meg is ennék, akkor megszűnne az éhezés. Személy szerint a rizsre vonatkozó passzust a hagyományokban gyökeredző volta miatt nem tartom kivitelezhetőnek (kimcsi rozs bucival?!). Nem tudnám elképzelni egyetlen ázsiai országot sem az átható főtt rizs illata nélkül, ami már a reptéren leszálláskor (ki tudja hogy?) fogad - Thaiföldön kókusszal (nyami, ez tényleg gasztroblog lesz....)

SK írta...

@mogulka: Glikémiás index?! Az elég fenyegetően hangzik! :-) Meglehet, a rizs alacsony presztízsű, mondjuk, a marhahúshoz képest, de nemigen múlik el étkezés nélküle. Amíg nem ettünk rizst, még nem ettünk, mondogatják errefelé.
A vízigényt az itteni monszunos nyár elég jól megoldja - még augusztus végén is elég durván párás a levegő. Itt kis lánctalpas traktorokkal művelik a földeket, de nem lehet kiiktatni teljesen az emberi munkát: tényleg durva lehet halál melegben, szügyig sárban tapicskolva dolgozni.
No, igen, aligha térnek át egyhamar a többi gabonafélére az itteniek! És ne is tegyék, mert állati ételeket lehet csinálni belőle!