2008. november 20., csütörtök

"HELYKIHASZNÁLÁS"

Nincs ezen mit szépíteni: beköszöntött a tél! Az elmúlt néhány órában kisebb-nagyobb megszakításokkal esett a hó. Apró kis golyókkal kezdte, végül kövér nagy pelyhekben szakadt. Most úgy tűnik, némiképp tisztult az idő, de nem reménykedem a kellemes, napos ősz visszatértében. Tegnap, még éppen időben, vettem egy téli cipőt: eddig a likacsos nyáriban szaladgáltam, de az utolsó néhány nap kivételével nem is volt gond. Mielőtt teljesen "elaignerszilárdosodom", rátérek a lényegre: Koreában kb. 48 millió ember él úgy, hogy az ország 70%-át hegyek borítják. Ezek egy része lakhatatlan, hát össze van kicsit szorulva a koreai! Igaz, vagy 12-13 milliót "fölvesz" Szöul, de a maradék sem kevés! Itt van például a hely, ahol lakom. Hivatalosan Gwangju város (Gyeonggi tartomány) legszéle ez, bár inkább falusias domboldal - innen emelkedik ki a 13 emeletes házakból álló kis lakótelep. A mi házunk az utolsó a telepen, mögöttünk, a tovább emelkedő domboldalakon és a mögöttük húzódó völgyben egy méretes laktanya, vagy inkább katonai bázis húzódik meg. Különlegesen kiképzett ejtőernyős - adott esetben az ellenséges vonalak mögé dobott - "mélységi" alakulat gyakorlatozik itt. Én is jól látom a bázis nagy részét a 6-ról, de Manócskáék a 12-ről az egészet belátják - szóval közel vagyunk! Egy-egy dolgosabb napon annyit ugrálnak és lövöldöznek, hogy azzal egy helyiérdekű háborút meg lehetne nyerni! Nemrég tudtam meg - mert azt innen már nem látom -, hogy a bázis mögött lévő dombon pedig már egy megnyitás előtt álló sípálya van! Babarum szerint tegnap egész nap próbálgatták a hóágyúkat - komolyan gondolják hát a síelést! Lakótelep, katonai bázis, síterep! 3 domb, 3 különböző funkció! Megmondjam, mi lesz itt, a környező dombokon, ha leesik az első hó?
Megmondom, ez lesz:


Meg ez:









A képek egyébként a Gyeonggi tartománybeli Gwangju egy katonai bázisán készültek egy 2007-es gyakorlaton. Csöppet sem lennék meglepve, ha éppen itt, nálunk ...! :-)

"VALLOMÁS"

Lehet dallamos, lehet finom, visszafogott, diszkrét, lágy, tapintatos, halkan kezdődő vagy éppen elhalkuló, vicces, fülbemászó, puritán vagy akár polifonikus, az ébresztőhangot végül mindig meggyűlölöm! Szívemből, igazán!