2010. november 29., hétfő

"DMZ_02"

A DMZ nagyjából egyetlen olyan helye, ahol valódi interakció van a két Korea között: Pánmundzsam. Folyamatos feszültség, időnként botrányok, néhanapján jó dolgok. A kék épület közepén van egy vonal: innen Dél, onnan Észak. Itt ült az egyik tárgyalódelegáció, ott a másik. Ha nem jön be északi, át lehet menni a túloldalra a látogatónak. Ilyenformán voltam Északon. Ha mégis bejön egy északi határőr, akkor viszont: nem szabad ránézni, beszélni vele, bármilyen formában  kontaktusba kerülni. A déli katonák naphosszat az északiak mozdulatait figyelik, s viszont. A szemkontaktus okozta konfliktusok elkerülése végett a déliek napszemüveget hordanak. Csupa Ray Ban-es pali ...













"DMZ"

Ma délután 3 óra körül elsült egy dél-koreai aknavető az Észak-, és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zóna, a DMZ környékén, Pádzsu körzetében. A déliek azt mondják, véletlen volt, s erről azonnal értesítették az északiakat is (szerencsére déli területen landolt a lövedék), mindenesetre nem jött jól az amúgy is feszült helyzetben: amerikai/dél-koreai tengeri hadgyakorlat, északi fenyegetőzés, kínai javaslat.
A DMZ: 
"The Korean Demilitarized Zone (Korean: 한반도 비무장지대) is a strip of land running across the Korean Peninsula that serves as a buffer zone between North and South Korea. The DMZ cuts the Korean Peninsula roughly in half, crossing the 38th parallel on an angle, with the west end of the DMZ lying south of the parallel and the east end lying north of it. It is 250 kilometres (160 miles) long, approximately 4 km (2.5 mi) wide and is the most heavily militarized border in the world. The Northern Limit Line, or NLL, is the de facto maritime boundary between North and South Korea in the Yellow Sea and the coastline and islands on both sides of the NLL are also heavily militarized."

Furcsa hely: tele van aknákkal, ember nem járta vidék évtizedek óta. Hacsak nem számítjuk az ide-oda járó diverzánsokat meg a (főként) északról próbálkozó menekülőket.
Choi Byung Kwan, fotóriporter, az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején végigjárta a DMZ-t és elképesztő fotókat készített. "Gyakran látok megkapó vadvirágokat, amelyek aknamezőkön fekvő, rozsdás sisakok golyó ütötte lyukaiból virágoznak ki. Ezek egyszerre örvendeztetik meg a szívemet és töltenek el mély fájdalommal, mert mintha halott katonák ifjú lelkei elevenednének meg bennük ..."