2010. november 11., csütörtök

"KÉRDÉS"

Tudom, unalmasan tanáros, de hát az ember nem bújhat ki a bőréből! Szóval, kérdezni fogok! Pontosabban: megismételek egy kérdést, amit eredetileg a posztgraduális tanítványaimnak tettem föl a múlt héten. Ebben a félévben "Pragmatikát" kell tanuljunk (ez van a hálótervben vagy hogy hívják az ilyen gúzst), hát ebből próbáljuk kihozni a lehető legtöbbet. :-( A szövegről, a szövegszerűségről beszélgettünk mostanában, s lassan igyekszünk átcsorogni a stílus (végső soron a retorika) felé. A múlt héten egy (rapnyelvi?) szöveget olvastunk, az Egy ház címűt az Akkezdet Phiai-tól. A szövegolvasásnak több célja is volt: megpróbáltuk földeríteni, milyen pragmatikai implikációi vannak a ténynek, hogy egy, a popkultúrához tartozó szöveg zenével együtt működik, jellemző címzettjei fiatal, az alternatív világhoz tartozó befogadók, szokásos kontextusa pedig a koncert ... effélék. Aztán, persze, szót kellett ejtenünk erről a másik kontextusról is: az egyetemi órán olvasásról ..., s hogy ennek milyen implikációi vannak. Közben át-, átcsúsztunk a hagyományos szövegértelmezésbe is, beszéltünk metaforákról, szójátékokról, rímekről - a szöveg rendkívül erős szervezettségéről. A textusban emlegetett vallásokról (s a hozzájuk tartozó könyvekről) esett éppen szó, amikor rátaláltunk néhány kulcsszóra: Allah, Tóra, Biblia, stb. Körülbelül ekkor tettem föl a kérdést: "Mi az érdekes a következő sorban: "Tézisek, ódák, regék alkotják a Tórát ..."? Azon a fölvetésen gyorsan túljutottunk, hogy "az állítás nem igaz", hiszen megegyeztünk: a vallásos előírások, versek, legendák mind ott vannak a kérdéses szövegben. S akkor az én egyik tanítványom, kicsit félénken elkezdte mondani ...

De nem a választ akartam elmesélni, csak egy kérdést föltenni/megismételni: Szerintetek mi az érdekes a következő sorban: "Tézisek, ódák, regék alkotják a Tórát ..."?

Rekonok, prokonok, prekonok, sőt, prekogok, dekonok és konokok, egyszóval a szövegértés iránt érdeklődő barátaim, ismerőseim, röviden, olvasók: szerintetek mi itt az érdekes?