2010. december 26., vasárnap

"KARÁCSONY NAPJA"

Olyan lesz ez lassan, mint egy elgyakott gasztroblog, de az vesse rám az első követ, aki az évnek ebben az időszakában nem gondol többet a gyomrával, mint rendesen!
Tegnap halas nap volt - már csak a hagyomány okán is -, ma viszont össze-vissza nap támadt. Részben a gusztus, részben a megszokás miatt. A gusztus miatt keletkezett egy mustáros-fokhagymás-fehérborsos marhaszték.


A hagyományok mián meg töltött káposzta, aminek azért - valljuk meg - csak nyomokban van köze az otthonihoz. Nem kaphatni savanyú káposztát, ugyebár, nincs rendes füstölt szalonna, hogy "megbolondítsa". A többiről ne is essék szó ... 
Ebből indultam ki:
Savanyított kínai kel. Jó, jó, de nem az igazi ...



A stációk.
A vége - hiába is hazudnék - elfogadható lett! No, nem egy rendes, hordós káposztából főzött, igazi töltött káposzta, de élvezhető étel, ha nem kapna Michelin csillagot, akkor is.

"KARÁCSONYI MENÜ"

Olvassz föl 4 evőkanálnyi vajat egy serpenyőben, ha megolvadt, keverj bele két evőkanálnyi barna cukrot. Helyezd a lazacfilét a serpenyőbe és süsd kb. 5 pecig közepes lángon. Fordítsd meg a halszeleteket, és önts kb. 4 evőkanálnyi bourbon whiskey-t a halfilé mellé. Párold tovább 5 percig, majd egy kanállal locsold a halra a maradék szószt. Barna rizzsel és friss spárgával tálald.



Nos, nálam jó lesz a sima rizs is, meg egy salátakeverék a spárga helyett. :-)
LAZACFILÉ BARNA CUKROS-WHISKEYS MÁZZAL
Keverj össze 5 evőkanál olajat, 2-3 evőkanál friss citromlevet, egy csokor, apróra vágott zöldhagymát, 3 evőkanál, apróra vágott petrezselymet, három gerezd összezúzott fokhagymát, egy teáskanál szárított bazsalikomot, egy teáskanál mustárport és egy teáskanál sót. A keveréket öntsd az üvegtálban lévő rákocskákra. Hagyd állni mintegy 3-4 óráig, majd faszénen süsd 5-7 percig, míg mindkét oldala átsül.
Hát, faszenezés nem lesz, de talán megteszi egy jó kis serpenyő is! Egyébként a sót felejtsétek el! Legfönnebb egy csipet, de többet nem kíván a rák! Súlyosan elsóztam! :-(

Tudom, nem éppen klasszikus karácsonyi menü, de hal van benne, s ezek a rákocskák is a vízben kepesztettek még nemrég!
Na, itt azért érdemes nézni, ahogy a szürke rákocskák szép rózsaszínűvé válnak ...!
És a végeredmény:



CITROMOS, FOKHAGYMÁS, ZÖLDHAGYMÁS SCAMPI ROSTON
Azért van a hűtőben darált hús, meg beszereztem egy fej savanyú káposztát, hátha holnap nekiesek egy töltött káposztának ...
UPDATE:
A lazac hibátlan, a rák viszont szörnyen sós. A vacsora azért rendben volt.