2010. november 25., csütörtök

"FACELIFT - UPDATE"

Most néztem a The Korea Herald címoldalán a statisztikákat: a vezető hírek között első helyen áll a tudósítás arról, hogy egy tanárt egy kiskorú tanítvány megrontásával vádolnak. Második a dél-koreai sziget ágyúzásához használt északi lövedékek elemzése, azt pedig egy olyan írás követi, amely a déli katonai készültség növeléséről szól. Aztán jön egy cikk az újabb északi fenyegetésekről, az 5. pedig egy rövid hír arról, hogy Sarah Palin az elmúlt hónapokban sem lett eszesebb egy jottányival sem. (Egy rádióadásban odanyilatkozott, hogy a jelenlegi feszült helyzetben "nyilvánvaló, hogy észak-koreai szövetségeseink mellé kell állnunk". Amikor kijavították, nagyjából azt mondta: "no, meg persze a déliek mellé".) És igen, a 6. helyen ott van a fő hírek között a mi kis szépségversenyünk! Basszus, ha mondjuk, egy San Marinó-i újságról lenne szó, ahol baromira nem történik semmi, esetleg megérteném! De itt most épp van egy kis háború, a miniszterelnök elfogadta a védelmi miniszter lemondását, megy az Ázsiai Játékok, s akkor vezető hír a magyar "műnőkről" szóló beszámoló?! A legolvasottabb írások között hátrébb, a 9. helyre szorult a kis színes: egy vetkőző cambridge-i egyetemista, a modellkedés buktatói és Oprah "befurakodtak" elé ... Ezeket olvassák leginkább az itteni angol ajkúak ... akkor nekik is: "Köszönjük, Olvasók!"

"FACELIFT"

Régóta tervezem, most belekezdtem: föltettem az oldalra néhány Koreáról szóló blogot és az ország, a nyelv iránt érdeklődőknek talán érdekes vagy hasznos linket. Az elején tartok (az anyaggyűjtés közben jöttem rá: meglepően sok ilyen webhely van!), de igyekszem mielőbb befejezni. Keresgélés közben nagy segítség volt cotta blogja, amit külön is a figyelmetekbe ajánlok (főleg, ha koreaiul akartok tanulni) - sok érdekes weboldalra ő hívta föl a figyelmemet. Köszi!

Egyébként meg, ha már a "facelift"-nél tartunk: egy magyarországi esemény ismét átlépte a koreai angol nyelvű sajtó ingerküszöbét. (Utoljára talán a vörösiszap-katasztrófa idején cikkeztek kis hazánkról.) Nem, nem a magánnyugdíjpénztárak körül kialakult helyzetről írtak, s nem is a stagnáló magyar gazdaságról. Nem érdekelte őket a forint árfolyammozgása, a Biszku-ügy, és nem találgatják, ki lesz a legfőbb ügyész. Nem, a The Korea Herald internetes kiadását ma más hozta lázba. Ez:


A hír szerint Magyarországon az idén is megrendezik a plasztikai műtét(ek)en átesett hölgyek szépségversenyét, a "Miss Mű(anyag) Magyarországot". (Hú, csak el ne maradjon valamiért!) A versenyen kizárólag orvosi igazolással lehet részt venni: bizonyítani kell, hogy történt(ek) beavatkozás(ok) - "natúr" nők nem nevezhetnek. A bírálók a versenyzők szépségét és az elvégzett plasztikai műtétek minőségét vetik össze. (Ez vajon hogy megy? "Itt egy első osztályú ajakföltöltés: 9.5 pont. Ott egy szuper szilikon mell, és nézzék csak, alig látszik a vágás! 10 pont!) A 22 éves Kertész Timea elálló füleit operáltatta meg először még 17 éves korában, s az eredménytől annyira megjött az önbizalma, hogy később nem volt megállás: mellplasztika, fenékimplantátum. Remek! Köszönjük, Timea!

Hogy emberek ilyen baromságokkal foglalkozzanak! És ez vonatkozik mind a "szépségverseny"  kitalálóira és közreműködőire, mind pedig a Herald sasszemű riporterére! Neked is köszönjük, Moon Ye-bin!