2010. november 11., csütörtök

"KÉRDÉS"

Tudom, unalmasan tanáros, de hát az ember nem bújhat ki a bőréből! Szóval, kérdezni fogok! Pontosabban: megismételek egy kérdést, amit eredetileg a posztgraduális tanítványaimnak tettem föl a múlt héten. Ebben a félévben "Pragmatikát" kell tanuljunk (ez van a hálótervben vagy hogy hívják az ilyen gúzst), hát ebből próbáljuk kihozni a lehető legtöbbet. :-( A szövegről, a szövegszerűségről beszélgettünk mostanában, s lassan igyekszünk átcsorogni a stílus (végső soron a retorika) felé. A múlt héten egy (rapnyelvi?) szöveget olvastunk, az Egy ház címűt az Akkezdet Phiai-tól. A szövegolvasásnak több célja is volt: megpróbáltuk földeríteni, milyen pragmatikai implikációi vannak a ténynek, hogy egy, a popkultúrához tartozó szöveg zenével együtt működik, jellemző címzettjei fiatal, az alternatív világhoz tartozó befogadók, szokásos kontextusa pedig a koncert ... effélék. Aztán, persze, szót kellett ejtenünk erről a másik kontextusról is: az egyetemi órán olvasásról ..., s hogy ennek milyen implikációi vannak. Közben át-, átcsúsztunk a hagyományos szövegértelmezésbe is, beszéltünk metaforákról, szójátékokról, rímekről - a szöveg rendkívül erős szervezettségéről. A textusban emlegetett vallásokról (s a hozzájuk tartozó könyvekről) esett éppen szó, amikor rátaláltunk néhány kulcsszóra: Allah, Tóra, Biblia, stb. Körülbelül ekkor tettem föl a kérdést: "Mi az érdekes a következő sorban: "Tézisek, ódák, regék alkotják a Tórát ..."? Azon a fölvetésen gyorsan túljutottunk, hogy "az állítás nem igaz", hiszen megegyeztünk: a vallásos előírások, versek, legendák mind ott vannak a kérdéses szövegben. S akkor az én egyik tanítványom, kicsit félénken elkezdte mondani ...

De nem a választ akartam elmesélni, csak egy kérdést föltenni/megismételni: Szerintetek mi az érdekes a következő sorban: "Tézisek, ódák, regék alkotják a Tórát ..."?

Rekonok, prokonok, prekonok, sőt, prekogok, dekonok és konokok, egyszóval a szövegértés iránt érdeklődő barátaim, ismerőseim, röviden, olvasók: szerintetek mi itt az érdekes?



9 megjegyzés:

Erika Antal írta...

Van ötletem Fb-n megírtam, nem szeretnék nyilvánosan beégni :D

SK írta...

Nem égtél volna be. :-) Figyeltél a retorika órákon. :-) Ha megnézed a teljes szöveget, tudni fogod, holnap mit kérdezek a tanítványoktól, akikre azt a föladatot bíztam, hogy rágódjanak a szövegen tovább ... s nézzük, mit lelnek!

Admin írta...

Retorikailag? Nem az, hogy a Tézis-Óda-Rege-Alkotja... négyes kezdőbetűit összeolvasva a TÓRA szó jön ki?

Vagy a kurzus tematikája alapján? Hogy a fent nevezett három műfaj különböző jelrendszereit magába olvasztó, vallási tartalmú szöveggyűjtemény, amit Tórának hívnak, maga a megtestesült pragmatika?

Hirtelen ennyi...

SK írta...

Igy, bizony! Még egy figyelmesen olvasó tanítvány!
Az utóbbira, egyébként , nem is gondoltam ...
Nézd meg az előző két sort is ... de ne mondj egy szót se a holnapi tanítványoknak, mert ez volt a házijuk. Vagyis, hogy észrevesznek-e valamit még ...?

Sanyi írta...

Én még nem tudom a választ,de most megrohant így az érzés, hogy kurvára hiányoznak az óráid... :)

Balázs írta...

Abszolút együtt érzek az előttem szólóval. És még annyival kíbővíteném a választ, hogy a Tézisek, ódák, regék nemcsak a Tórát alkotják, mivel a Tézisek, Ódák, Regék Alkotják A Tórát, vagyis a TÓRAAT (ejsd:tórát). Nyilván a kiejtés során érzékelhető némi "différance", amit írásban nem jelölünk, de hát máshol is láttunk már ilyet :). Továbbá ha a szöveget felruházzuk ezzel a kibővített jelentéstartalommal rögtön egy másik "hagyomány" is szemünk elé tolakszik a rész-egész eme tökéletesnek tűnő körkörösségével. Ezen a ponton azonban meg kell, hogy álljak, mert hiszen azon kapom magam "micsoda fárasztó tehetséggel ajándékozott meg a természet!", hogy nyomorult agyam "mindig két órakor keresi a delet". :D

Admin írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Admin írta...

És még azt is meg lehetne említeni, hogy a retorikai szójáték által a mondat két jelentésszintre, így eltérő jelrendszerekre bomlik. Egyrészt van ugye az elsődleges, nyilvánvaló, szó szerinti értelmezés. Másrészt pedig egy önmagát beteljesítő, a rejtett összefüggést is magába foglaló szint. Megint tiszta pragmatika!

SK írta...

@Sanyi: Kölcsönös! :-)
@Balázs: És ha ehhez még hozzávesszük a szövegrész illokúcióját, ahogy (egy másik szóhasználattal) színre viszi az alkotást ...!
@simemona: Ha jól értem, ugyanazt mondjuk más terminológiával.