2010. december 15., szerda

"RÁLÁTÁSOK"



Észak-koreai támadásra készítik fel a dél-koreaiakat

2010. december 15., szerda, 9:15

Dél-Koreában az ország történelmének eddigi legnagyobb polgári védelmi gyakorlatát tartották szerdán, amelyen egy esetleges észak-koreai légitámadásra készítették fel a lakosságot.


Polgári védelmi gyakorlatot tartottak szerdán kora délután Dél-Koreában, országszerte megszólaltak a szirénák, a polgároknak a legközelebbi menedékhelyekre kellett menekülniük tizenöt percre. Közben egy tucat vadászgép emelkedett a levegőbe észak-koreai légitámadást szimulálva. Szemtanúk szerint a dél-koreai városok utcái pillanatok alatt elnéptelenedtek, leállt a forgalom.
Az iskolai tanítást is felfüggesztették, a tanároknak és diákoknak egyaránt a kijelölt menedékhelyekre kellett sietniük. A magasabb épületek lakóitól azt kérték, a lift helyett inkább a lépcsőt használják a meneküléshez. Hét szöuli metróállomáson tűzoltók, katonák és kormányzati tisztviselők bevonásával gyakorlatoztak. Az akció miatt a hajó- és légiforgalom nem állt le, de az autópályákon haladó autósokat arra kérték, hogy lassítsanak le.
A Nemzeti Válságkezelő Hivatal (NEMA) közlése szerint ilyen átfogó evakuációs gyakorlat most először volt azóta, hogy 1975-ben elfogadták a polgárvédelmi törvényt. Szöul eddig csak jóval kisebb, mindössze a szirénákat megszólaltató akciókat szervezett, amelyekről a lakosság többnyire tudomást sem vett.
A szerdai polgárvédelmi gyakorlat keretében a NEMA munkatársai ellenőrzik többek között azt is, hogy az országszerte kijelölt, összesen 25 724 menedékhelyen megfelelő túlélő-felszerelés áll-e a lakosság rendelkezésére.
Észak-Korea a harmadik atomrobbantásra készül
A mostani különleges művelet célja, hogy a polgárok hatékonyan meg tudjanak küzdeni egy olyan helyzettel, mint amilyen Jonpjong szigetének ágyúzása is volt novemberben. A lakosságot egyre inkább aggasztják az észak-koreai provokációk - olvasható a NEMA közleményében, amely a nem szűnő észak-koreai katonai fenyegetésre, a vitatott tengeri határ térségében kialakult feszültségre, illetve egy harmadik föld alatti atomkísérlet eshetőségére hívja fel a figyelmet.
A Csoszun Ilbo című dél-koreai lap azt írja szerdán hírszerzési forrásokra hivatkozva, hogy Észak-Korea tavaszra fejezi be az előkészületeket a harmadik atomrobbantáshoz az ország északi részén fekvő nukleáris gyakorlóterepen, ahol javában fúrják az ehhez szükséges egy kilométer mély aknát.



Ezt olvasom egy magyar újságban. Ha volna hozzátartozóm Koreában, azonnal nyúlnék a telefon után, s kérdezném: "Mi a fene van?! Jól vagy?" Hozzátartozóm ugyan (jelenleg) nincs Koreában, ám én is "hozzátartozó" vagyok, ráadásul ITT, ezért a következőket szeretném közölni:

1. A mai nap olyan volt itt, mint az összes többi. Semmi, de semmi nem történt.

2. Vizsgáztattam a Szöultól kb. 50 kilométernyire lévő jongini kampuszon. Jelentem, esemény nem történt. Egy-két tanítvány zavarba jött a kérdésektől, de ez aligha az északiak műve. Nem tanulták meg a nyelvtörténetet. Pont.

3. Nem hallottam szirénát, nem kellett elhagynunk az épületet. Elmentem ebédelni, akkor mégis elhagytam a "bázist", de önszántamból. Az ebéd jó volt - egyébként. Jukkedzsáng (húsos, zöldséges, paprikás-erős leves), halszeletkék panírozva, tofu, kimcsi. Nem nagy izgalom, ha szabad így fogalmaznom.

4. Ma többször mentem le-föl a lifttel: soha nem kellett lépcsőznöm, ami szerencsés, mert a 15-iken lakunk. Hú ...!

5. Aztán bementem a Bundáng nevű lakótelepre: nem néptelenedtek el az utcák. Az emberek jöttek-mentek. A Homeplus nevű áruházban nyoma sem volt semmiféle extraordinatirásnak.

Ha valami történt itt, azt mi, akik itt vagyunk, nem vettük észre.

Ha MÉGIS történne valami, asszem nem vagyok fölkészülve ...

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet, hogy annyira ügyesen csinálták, illetve annyira gyorsan, hogy azt ép ésszel fel sem lehetett fogni. Vagy nem gyakorlat volt, és meghaltál, csak nem érzékelted :D [Narin]

Ács Balázs írta...

hála a hidegháborúnak számos S-75 (másnéven SA-2) gyártmányú föld levegő rakéta került észak-koreába. Ezeknek a rakétáknak a sebessége kb 3,5 mach, ami hozzávetőlegesen (elég sok tényező befolyásolja) 1120 m/s +- 100 m/s, hatótávolsága pedig max 45 km (de ez is csak a fejlettebb változatoknak). Nem túl bonyolult számításokkal arra a következtetésre juthatunk, hogy egy 30 km-re levő célpontba kb 27 másodperc alatt képesek nukleáris töltetet juttatni. Tételezzük fel, hogy a déli légvédelem azonnal észleli a rakétát (ami kizárt dolog), és az információt azonnal továbbítja a lakosságnak (ami szerintem szintén kizárt dolog), akkor a távolságtól függően van úgy 20-45 másodperced, hogy mindenkit agyontaposva egy óvóhelyre sprintelj. Ilyen számok mellett mire tudsz felkészülni?
Egyébként biztos vagyok benne, hogy nem vetnek be atomot, viszont azt rohadtul nem értem, hogy mi tartja egybe a kommunista rezsim hatalmát. Pedig ezen töröm a fejem már a novemberi konfrontáció óta. Nincs élelem, nincs jövőkép, ha van büszkeség annak egyértelműen semmi alapja sincs, ráadásul nincs szövetséges se.

Daniella írta...

Majd szólunk, ha baj van :). Különben fura, mert koreai ismerőseim hasonlóan átlagos és zavartalan napról számoltak be...

SK írta...

@Narin: Ez mind lehet - bár ma voltam egy halas svédasztalos helyen, s ahhoz képest, hogy esetleg halott vagyok, állatira bejött a szusi, lazac, kagyló, rák, csiga, osztriga stb. De az lehet, hogy az egész egy fedett akció volt: kifelé semmi nem látszott belőle ... Ma megkérdtem az egyik tanítványomat: úgy vélte, a déliek annyira nem hisznek a háborús fenyegetettségben, hogy leszarják ezeket a gyakorlatokat ... ha vannak.
@Balázs: Állítólag Északon valóban vannak olyan rakéták, melyek elérhetik Szöult, de azért mérget nem vennék rá. 45 km-t mondasz mint max. hatótávolságot. Szöul kb. 40 km-re van a DMZ-től (a legközelebbi részen), de mivel ez egy sáv, a legközelebbi rakéták kicsivel odább lehetnek, azaz épp a hatótávolság határán. Igazad van, ha az indítást észlelik csak, már rég késő mindenre, de azért ne feledjük: ezt a régiót folyamatosan és közelről pásztázzák az űrből: amikor egy rakétát az indító silóba helyeznek Északon, az amik már látják, és tudósítanak róla. Vagyis egy valószínűsíthető csapást valszeg előre tudnának jelezni. Ennek némiképp ellentmond, hogy a nemrég történt ágyúzásról nem volt előzetes info. De ezek csak ágyúk voltak, és mind a koreai, mind az amerikai "felelősöket" le is kapták a tíz körmükről.
Sztem tök jellemző: az északiak "hátizsákos" atombombákkal fenyegetnek, melyek akár Szöulban is robbanhatnak (állítólag a Szovjetunió végnapjaiban "eltűnt" egy csomó ezekből), ám ezt arra válaszul: hogy harcolhatnának a déliek ellen, ha az északi vadászgépek nem tudnak fölszállni az üzemanyaghiány miatt ...
Az egész kép nekem sem áll össze, de vannak tippjeim: 1. Nincs élelem, de arra fogják, hogy a mocskos kapitalisták miatt nincs. 2. VAN jövőkép, vagyis vetítik egyre: jön az új generációs Kim, s ő majd beteljesíti azt, amit az előző kettő oly hősiesen elkezdett. 3. A Kim Il Szang által favorizált "dzsucse" ideológia, azaz az elképzelés, hogy a koreai népnek önmagára támaszkodva, mindentől és mindenkitől függetlenül, a saját erőforrásokat kihasználva kell boldogulnia, egy időben még a déli baloldaliakat is "elszédítette". Mert ez a nép évszázadokig élt a környező nagyhatalmak szorításában: Kína, Japán, Oroszország csupa olyan tényező, amely egyrészt állati nagy, másrészt idegen. Amikor fölmerül az önellátás/önállóság lehetősége, az bizony erős hívószó, ami akár a rezsim egyben tartását is segítheti. Ironikus, persze, hogy külföldi (rengeteg dél-koreai!) segélyek, adományok, és persze hathatós kínai diplomáciai és gazdasági segítség nélkül Észak-Korea már kimúlt volna.
Szövetséges van: Kína. Nem gondolom, hogy a Mo-on oly sokszor hangoztatott nézet, miszerint Kína arra gyúr, hogy É-K-t beolvassza a birodalomba, reális elképzelés, de hogy megtartsák ezt a nyomorult országot afféle védőpajzsként, beáldozható ütközőzónaként a két világrend között - elképzelhető.
@Dana: Ahogy írod, átlagos, zavartalan nap. Óvatosan hát a szenzációhajhász médiával!

Ács Balázs írta...

Azt nem kétlem, hogy az embereket egész hatásosan megvezetik. Viszont, ha Kim Dzsong egyik befolyásos tábornoka lennék egész biztosan azt gondolnám, hogy én is csinálhatnám azt amit ő (talán még jobban is) plusz enyém lenne minden földi jóság (már amennyi ott megterem), főleg ha nyitnék a nyugat felé. Ha eddig nem is próbáltam volna átvenni a hatalmat, az csak azért lenne mert az öröklés gyenge pillanatára várok. A hidegháborúban szocializálódott vezetők még kergethetnek kapitalista démonokat az ujjak egész biztos nem fognak (lásd Kim Dzsong Nam esetét) a kérdés csak az, hogy elég kapzsik e a kockázatvállaláshoz. Kína számára pedig sztem teljesen jelentéktelen az ország stratégia szempontból, gazdaságilag meg nem kecsegtet semmire, amiért ne lenne érdemes lemondani egy jó alku kedvéért. Kína legnagyobb védőpajzsa a gazdasága és egy ilyen erős pajzsot nem érdemes egy katonai pajzsra cserélni, (még akkor se ha az a világon a legerősebb) mert egyszerűen nincs olyan végkifejlet ami miatt megérné.
Elméletben a rakéták sztem se jelenthetnek gondot, de a gyakorlatot mégis azok miatt tartották (gondolom). A hátizsákos bomba az biztos húzósabb eset, de csak van valami műszer ami gyanakodni kezd, ha egyszer csak megjelenik egy mozgó nukleáris töltet aminek elég nagy sugárzása van. Azért manapság a műholdak azt is látják ha elfingod magad, nehogymá ezt ne vegyék észre.

SK írta...

@Balázs: Ehhez ajánlom a következő cikket a CNN-ről, aminek ez az összefoglalója: "Geopolitics, not economics, is behind Beijing's support of Pyongyang." Benne meg ezt írják: "China does not want to lose North Korea as a buffer zone vis-a-vis a pro-U.S. country -- South Korea," said Kim Won-ho, dean of the Graduate School of International Studies at Hankuk University of Foreign Studies. "The last thing China wants to see is U.S.-style democracy in North Korea," added congresswoman Song Sun-young, who sits on the South Korean National Assembly's Defense Committee. "Even if they apply open-door policies to their markets, China wants North Korea to follow the Chinese style."

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/11/26/china.north.korea.ties/index.html

Ez inkább a pajzsos verziót támogatja. Meg arra tippelnek: ha É-K. összeomlik, a kínaiak nyomhatják be a saját kiszemeltjeiket vezetőnek.